pinterest
Zo ziet het huis van de toekomst eruit

Zo ziet het huis van de toekomst eruit

Het dak boven ons hoofd is de afgelopen duizenden jaren enorm veranderd. Van wonen in een grot tot het leven in een gigantische villa. We wonen ondertussen met bijna 9 miljard mensen op deze aarde. Meer dan de helft van hen woont in steden en dat worden er steeds meer. De steden raken vol en tegelijkertijd leven we ook in een wereld waar klimaatverandering de orde van de dag is. Alles heeft impact op hoe onze woontoekomst eruit ziet. Zo is er ondertussen al bepaald dat gasloos wonen vanaf 2025 verplicht wordt in Nederland. Maar wat gaat er nog meer veranderen? Hoe ziet onze toekomst eruit?

Duurzaam, duurzamer, duurzaamst

De toekomst zal voor het grootste gedeelte gericht zijn op duurzaamheid. Naast het gasloos wonen zullen huizen steeds milieuvriendelijker en energiezuiniger worden. Denk aan het gebruik van meer CO2-neutrale materialen om een huis te bouwen, zoals hout en steen. Naast het feit dat hout een natuurlijk en dus CO2 neutraal product van zichzelf is, verloopt de constructie van een houten huis veel sneller. Er zijn minder machines nodig om een huis te bouwen en om het hout naar de beoogde plek te verplaatsen. Daarnaast is het waterverbruik bij het produceren van beton gigantisch. Enige mits in dit geheel is dat houten huizen enkel duurzamer zullen zijn als het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. Maar naast het meer gebruiken van CO2-neutrale materialen zal er ook gebruikgemaakt worden van het recyclen van bouwmaterialen zoals dat van staal en beton.

Binnenin het toekomstige huis

Niet alleen in de bouw van het toekomstige huis wordt gelet op duurzaamheid, ook in huis zal het een en ander veranderen. Tegenwoordig worden nieuwbouwhuizen voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen om energieneutraal te kunnen wonen. Het huis van de toekomst gaat nog een stap verder en zal meer energie gaan opwekken dan nodig is voor het huis. Deze energie kan vervolgens opgeslagen worden en gebruikt worden voor andere projecten. Ook wordt er onderzoek gedaan naar nieuwe vormen van duurzaamheid in huis. Zo wordt er gekeken naar het isoleren van muren met afgedankt textiel.Spijkerbroeken zijn bijvoorbeeld heel goed als isolatiemateriaal. Als je textiel zo hergebruikt, voorkom je dat het voor jaren op de vuilnisbelt belandt en uiteindelijk verbrand wordt.

Robot in huis

Naast duurzaamheid zullen we in de toekomst ons ook steeds meer wenden naar de technologie. In Duitsland is bijvoorbeeld het eerste huis al gebouwd met een 3D printer en dit zal niet de laatste zijn. Daarnaast komen er steeds nieuwere technieken op de markt om te gebruiken in je huis. Zo kan je tegenwoordig al sensoren plaatsen om de kamertemperatuur en luchtkwaliteit van je huis in de gaten te houden. Maar in de toekomst zal veel meer in je huis gekoppeld zijn aan technologie. Wat dacht je van een koffiezetapparaat dat gekoppeld is aan je wekker of een koelkast die automatisch een boodschappenlijst bijhoudt. Ook in de badkamer zal het in de toekomst een stuk intelligenter worden. Het zal een plek worden om jouw gezondheid te monitoren. Zo zullen er toilets op de markt komen die je urine analyseert en een tandenborstels die uit je speeksel conclusies kunnen trekken over je gezondheid.

Kleiner wonen

Met het groeien van de wereldbevolking en het voller raken van de steden komen de tiny houses in trek. Deze woningen zijn klein maar zeer duurzaam door hun grondstof- en ruimtebesparende ontwerp. Ze kunnen zelf geplaatst worden op terrein dat meestal niet geschikt is voor de conventionele bouw. Naast de tiny houses wint cohousing ook weer populairiteit. Dit is een manier van wonen die in Denenmarken in de jaren 60 en 70 voor het eerst de kop op stak. Bij cohousing wonen mensen of families samen in één huis. Ze hebben sommige ruimtes, zoals de keuken en woonkamer, samen. Hoe de toekomst er ook uitziet, één ding is zeker: er komt verandering aan.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen