pinterest
Flexibele bank vormt zich naar jouw wensen

Flexibele bank vormt zich naar jouw wensen

Het leven thuis verandert. We leven in kleinere ruimtes, verhuizen vaker en de samenstelling van gezinnen verandert. Wat betekent deze manier van leven voor een traditioneel meubel als een bank? Dat is het uitgangspunt van de samenwerking tussen IKEA en Tom Dixon. Het woonwarenhuis en de ontwerper wilden een flexibel platform creëren dat zich moeiteloos aanpast aan nieuwe situaties en activiteiten.

‘Eigen’ maken

IKEA en Tom Dixon lanceren een bank die breekt met alle conventies in de traditionele meubelindustrie: DELAKTIG. Ze noemen het zelf een open source ‘platform for living’. DELAKTIG doet namelijk precies wat jij wilt. De basis van de bank, een lichtgewicht aluminium frame, is als een blank canvas dat je keer op keer helemaal naar eigen wens kunt inkleuren. Voeg eenvoudig componenten als een armleuning toe, breid uit met accessoires als een bijzettafel of een lamp, wissel van bekleding en begin weer helemaal opnieuw. DELAKTIG is vanaf februari 2018 verkrijgbaar bij IKEA.

FotoFlexibele bank vormt zich naar jouw wensen 

Volgens Tom Dixon is DELAKTIG absoluut geen statisch product: “Technologie vormde een grote inspiratiebron in het ontwerpproces. Neem een smartphone; een ‘platform’ dat je personaliseert met apps en inricht naar jouw behoefte. Je ziet de esthetiek van de iPhone ook terug in de sofa. Begin met het basis frame en laat je woonsituatie de rest bepalen. Of je nu gaat samenwonen, scheiden of kleiner gaat wonen, met de bijpassende accessoires en uitbreidingen maak je DELAKTIG eenvoudig ‘eigen’. Nu en de komende 20 jaar.”

Vernieuwend materiaal

FotoFlexibele bank vormt zich naar jouw wensen 

De samenwerking is in veel opzichten vernieuwend. Waar traditionele banken bestaan uit veel hout en spaanplaat, is het frame van DELAKTIG gemaakt van geëxtrudeerd aluminium waarin 40 procent gerecycled materiaal verwerkt is. Het duurzame materiaal is niet alleen mooi, maar ook lichtgewicht en sterk.

Samenwerking met design studenten

FotoFlexibele bank vormt zich naar jouw wensen 

DELAKTIG is de Zweedse vertaling voor betrokkenheid. IKEA en Tom Dixon hebben het namelijk niet alleen gedaan. Het woonwarenhuis en de ontwerper nodigden 75 design studenten uit Londen, New York en Tokyo uit om vernieuwende ideeën in te brengen. Geïnspireerd door open source projecten uit de technologische industrie. Een aantal studenten mocht op het hoofdkantoor van IKEA in Zweden verder werken aan hun ontwerp, met nieuwe componenten voor DELAKTIG als resultaat.

Op zoek naar heerlijke zachte kussens voor je bank. Check dan hier.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen