pinterest
Tuintrends van nu: de Portugese laurier als ster van je tuin

Tuintrends van nu: de Portugese laurier als ster van je tuin

Het nieuwe tuinseizoen staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je tuin een frisse, moderne look te geven. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint met tuinieren, de trends van 2024 bieden volop inspiratie. Eén plant die dit jaar extra in de schijnwerpers staat, is de Portugese laurier. Deze veelzijdige en prachtige plant past perfect in de nieuwste tuintrends. Laten we eens kijken naar de toptrends van 2024 en hoe de Portugese laurier je tuin kan transformeren.

1. Groenblijvende structuren: De Portugese laurier

Een van de grootste trends van 2024 is het gebruik van groenblijvende planten om structuur en diepte aan je tuin te geven. De Portugese laurier is hiervoor de perfecte keuze. Met zijn glanzende, donkergroene bladeren blijft hij het hele jaar door mooi en zorgt hij voor een constante groene achtergrond in je tuin.

Deze plant is niet alleen mooi, maar ook zeer praktisch. Hij groeit snel en dicht, waardoor hij ideaal is voor hagen en afscheidingen. Wil je meer privacy in je tuin of een groene muur creëren? Plant dan een rij Portugese lauriers. Ze zijn makkelijk in onderhoud en kunnen goed tegen snoeien, dus je kunt ze in elke gewenste vorm knippen. Voor de beste kwaliteit kun je de Portugese laurier bestellen bij een gespecialiseerde leverancier zoals Bomenbezorgd.

De Portugese laurier is ook een uitstekende keuze voor het maken van groene kamers in je tuin. Door verschillende delen van je tuin af te scheiden met deze plant, creëer je intieme hoekjes en verschillende sferen. Zo kun je bijvoorbeeld een gezellige zithoek, een speelruimte voor de kinderen of een moestuin afbakenen.

2. Duurzaamheid en inheemse planten

Duurzaamheid blijft een belangrijke trend in 2024. Tuiniers worden zich steeds meer bewust van de impact die hun keuzes hebben op het milieu. Inheemse planten worden populairder omdat ze beter zijn aangepast aan het lokale klimaat en minder water en onderhoud nodig hebben.

Hoewel de Portugese laurier oorspronkelijk uit het westen van het Iberisch schiereiland komt, is hij uitstekend aangepast aan het Nederlandse klimaat. Hij is droogtetolerant en kan goed overweg met onze natte winters. Door deze plant in je tuin te gebruiken, draag je bij aan een duurzaam en onderhoudsarm tuinontwerp.

Naast de Portugese laurier kun je ook andere inheemse planten en struiken overwegen die goed gedijen in Nederland. Denk aan soorten zoals wilde wingerd, hulst en sleedoorn. Deze planten zijn niet alleen goed voor het milieu, maar trekken ook lokale fauna aan, zoals vogels en vlinders.

3. Verticale tuinen en groene gevels

In 2024 zien we een grote opkomst van verticale tuinen en groene gevels. Deze trend is ideaal voor mensen met kleine tuinen of balkons, maar ook voor wie meer groen in de stad wil brengen. De Portugese laurier is een uitstekende keuze voor deze trend vanwege zijn dichte en verticale groeipatroon.

Verticale tuinen zijn niet alleen ruimtebesparend, maar voegen ook een uniek esthetisch element toe aan je buitenruimte. Je kunt een groene muur creëren door Portugese lauriers in potten aan een hek of muur te bevestigen. Dit geeft een prachtige, groene achtergrond en zorgt voor extra isolatie en een betere luchtkwaliteit.

Daarnaast kun je de Portugese laurier combineren met andere klimplanten zoals klimop, kamperfoelie of clematis voor een gevarieerd en weelderig effect. Deze combinatie zorgt voor een gevarieerde textuur en kleur in je verticale tuin, wat het visueel aantrekkelijk maakt.

4. Tuinieren voor biodiversiteit

Biodiversiteit is een hot topic in 2024. Steeds meer mensen willen hun tuin omtoveren tot een toevluchtsoord voor lokale flora en fauna. De Portugese laurier kan hierbij een belangrijke rol spelen. Zijn dichte bladeren bieden beschutting en nestgelegenheid voor vogels en kleine dieren, terwijl de bloemen en bessen insecten en vogels aantrekken.

Om de biodiversiteit in je tuin te vergroten, kun je verschillende soorten planten combineren die voedsel en schuilplaatsen bieden voor een breed scala aan dieren. Denk aan bloemen die nectar produceren voor bijen en vlinders, struiken die bessen geven voor vogels, en schuilplaatsen zoals stapels hout of stenen voor egels en andere kleine dieren.

Gebruik natuurlijke materialen en vermijd pesticiden om een gezonde en uitnodigende omgeving te creëren voor dieren. Plant inheemse bloemen en kruiden zoals wilde margriet, kattenkruid en oregano om een gevarieerde voedselbron te bieden.

5. Gezellige buitenruimtes

De tuin wordt steeds meer gezien als een verlengstuk van het huis, een plek om te ontspannen en te genieten van het buitenleven. In 2024 ligt de focus op het creëren van gezellige en comfortabele buitenruimtes. Denk aan comfortabele tuinmeubelen, sfeerverlichting en buitenkeukens.

De Portugese laurier kan ook hier een belangrijke rol spelen. Gebruik deze plant om verschillende zones in je tuin te creëren. Een haag van Portugese laurier kan bijvoorbeeld een gezellige zithoek afschermen van de rest van de tuin, waardoor je een intieme en beschutte plek krijgt om te ontspannen.

Combineer de laurier met comfortabele tuinmeubelen en accessoires zoals zachte kussens, dekens en lantaarns. Voeg een vuurplaats of een buitenkeuken toe voor die ultieme buitenervaring. Met de juiste inrichting en plantenkeuze creëer je een tuin waar je het hele jaar door van kunt genieten.

Door deze vijf tuintrends van 2024 te volgen, kun je jouw tuin omtoveren tot een groene oase van rust en schoonheid. De Portugese laurier speelt een centrale rol in deze trends, dankzij zijn veelzijdigheid en onderhoudsvriendelijkheid. Of je nu een beginner bent of een ervaren tuinier, met deze tips haal je het beste uit je tuin en geniet je van een prachtig buitenleven. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak van je tuin een zomers paradijs!

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen