pinterest
Hoe worden optimizers bij zonnepanelen aangesloten?

Hoe worden optimizers bij zonnepanelen aangesloten?

Zonnepanelen zijn een steeds populairdere vorm van hernieuwbare energie en worden steeds vaker geïnstalleerd in residentiële en commerciële toepassingen. Een belangrijk onderdeel van het installeren van zonnepanelen is optimizers zonnepanelen aansluiten. Optimizers zijn elektronische apparaten die worden gebruikt om het maximale vermogen van individuele zonnepanelen te maximaliseren en de prestaties te verbeteren. In dit artikel gaan we in op hoe optimizers zijn aangesloten op zonnepanelen.

Wat doet een optimizer

Een optimizer zorgt ervoor dat elk zonnepaneel afzonderlijk kan worden geoptimaliseerd, waardoor de effecten van schaduw, vuil, sneeuw en andere externe factoren worden geminimaliseerd. Dit vergroot het vermogen van de Solar Concept zonnepanelen om energie te produceren aanzienlijk, zelfs onder minder gunstige omstandigheden. Daarnaast bieden de optimizers ook individuele monitoring van de prestaties van elk zonnepaneel, wat handig kan zijn bij het oplossen van problemen en het optimaliseren van het systeem voor maximale efficiëntie. Ben je op zoek naar een optimizer? Laat je adviseren!

Wat doen optimizers en micro-omvormers

Een optimizer is een apparaat dat ervoor zorgt dat elk zonnepaneel optimaal presteert, doordat het tussen de panelen en de centrale omvormer geplaatst wordt. Hierdoor kunnen er veel panelen met verschillende prestaties worden gebruikt en toch een goede totale systeemprestatie behaald worden. Een micro-omvormer is een klein apparaat dat aan elk zonnepaneel is bevestigd en de gelijkstroom van het paneel omzet in wisselstroom. Dit zorgt ervoor dat elk paneel onafhankelijk werkt en de maximale opbrengst behaalt, zonder dat andere panelen in de keten hierdoor beïnvloed worden.

Het verschil tussen optimizers en micro-omvormers

Het belangrijkste verschil tussen optimizers en micro-omvormers is dus dat optimizers werken op centrale omvormers en dat micro-omvormers zonne-energie rechtstreeks omzetten in wisselstroom zonder dat er centrale omvormers nodig zijn. Naast verschillen in hoe systemen werken, zijn er ook enkele praktische overwegingen bij de keuze tussen optimizers en micro-omvormers. Het installeren van een micro-omvormer kan duurder zijn dan het installeren van een optimizer, omdat er meer apparatuur voor nodig is. Maar als het dak in de toekomst wordt uitgebreid, is het gebruik van micro-omvormers zinvol omdat extra panelen eenvoudig kunnen worden toegevoegd zonder de algehele systeemprestaties te beïnvloeden.

De installatie van een optimizer

De optimizer wordt meestal geïnstalleerd tussen elk afzonderlijk zonnepaneel en de omvormer van het zonnesysteem. Dit komt omdat elk zonnepaneel afzonderlijk kan worden beïnvloed door factoren zoals schaduw, temperatuur en veroudering, die de prestaties van het hele zonnestelsel kunnen beïnvloeden. Door het installeren van optimizers wordt de maximale stroom en spanning van elk zonnepaneel bewaakt en geoptimaliseerd, waardoor het rendement van het gehele zonnestelsel verbetert. De omvormer zet de gelijkstroom vervolgens om in wisselstroom, zodat deze kan worden gebruikt om huishoudelijke apparaten van stroom te voorzien of terug te leveren aan het net.

Achteraf alsnog optimizers plaatsen

In principe is het mogelijk om achteraf een optimizer op de omvormer aan te brengen. Wel is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden, zoals de compatibiliteit van de optimizer met de huidige omvormer, de dakbekabeling en de systeemgarantie. Daarom is het altijd verstandig om professioneel advies in te winnen voordat je optimizers in een bestaand zonnepaneel systeem installeert.

 

 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen